Golden fajtaleírás
Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ annak biztosítására, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa számodra a weboldalon.

Kezdőlap
Kutyáink
Képgyűjtemény
Nálunk születtek
Kölyökhíradó
Hovawart fajtaleírás
Golden fajtaleírás
Elérhetőség
Más webhelyek

Golden Retriever

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy manapság a golden retriever egyike a legnépszerűbb kutyafajtáknak. A legtöbb európai országban, Amerikában és sok déli országban is találkozhatunk vele vidéken ugyanúgy, mint kisebb- nagyobb városokban. Családi-, vadász-, vakvezető-, rendőr-, vámvizsgáló kutyaként, hegyi és katasztrófa mentőalakulatok tagjaként kíséri az embert. Élnek palotákban, villákban, de lakótelepi lakásokban, vadászházban is.

A reklámfilmek sztárja, a hűség, az éberség, a kedvesség, a megbízhatóság jelképe. Emellett megmaradt tökéletes vadászkutyának. Sokoldalúságát az a tulajdonsága segíti elő, ami a nevében is megtalálható: retrieve - azt jelenti visszahozni, megtalálni, apportírozni. Lágy szájával akár nyers tojást is tud vinni anélkül, hogy megsértené. Alig van olyan kutyafajta, amelyiknél ez a veleszületett tulajdonság ennyire kifejlődött és ilyen tökélyre jutott. Ehhez társul még kiváló emlékezőtehetsége, nagyszerű úszótudománya, remek szimata, jó irányíthatósága és fáradhatatlan kitartása. Miután ez a csodálatos angol fajta egyben kedves és barátságos természetű, családban tartott kutyának is elsőrangú.

Lord Tweedmounth 1868-ban egy hullámos szőrű, sárga retrievert egy tweed vízispániellel párosított. A főúr 1890-ig vitte tovább ezt a vonalat, és a törzskönyveket gondosan vezette. Később ismét keresztezett egy másik tweed vízispánielt is, továbbá két fekete retrievert, egy ír szettert és egy homokszínű vérebet. Az arany retriever 1913-ban kapott önálló törzskönyvet az angol Kennel Club-ban. Lord Tweedmounth tenyészetéből származó kutyák lettek a mai golden retrieverek ősei. A fajta alakítói olyan kutyát akartak, aki a lelőtt vadat felkutatja és behozza a vadásznak. Nem ismer akadályt, legyen az sűrű bozótos, erdő vagy akár víz. Ezeket a képességeket a mai napig megőrizte a golden retriever.

Az arany retriever közepes nagyságú, erős felépítésű kutya. Legszívesebben kertes házban lakik, ahol mozgásigényét kielégítheti. Azonban a legfontosabb számára a gazda közelsége. Ez az igénye és tanulékonysága megfelelő intelligenciával párosulva teszi jól képezhető kutyává. Gazdája tetszését, dicséretét mindenképpen ki akarja érdemelni. A retrievernek is nevelésre van szüksége. Már 6-7 hónapos korától lehet kiképzésre vinni, ahol megtanul engedelmeskedni, és ahol előcsalogatják belőle rendkívüli vadászképességeit. A golden retriever akkor a legbüszkébb, ha átadhatja gazdájának a vadat.

A tipikus golden kimondottan gyerekszerető, türelmes és soha nem lehet agresszív.

A városi életben a kényeztető etetés és a hiányos mozgás hatására hajlamos az elhízásra. Gondozása egyszerű, bár a középhosszú, hullámos szőrt rendszeresen át kell kefélni.

Rendkívül sokoldalú kutyák, éppen ezért számtalan feladatkörben képesek helytállni. Eredeti "hivatásuk" a vadászat. A retrievert alapvetően vízi és mezei munkára (a vad elhozására) tenyésztették ki. Vakvezető kutyának és mozgássérültek segítőinek is gyakran retrievereket képeznek ki. Rendkívüli szimatuk miatt kábítószerek felkutatására is használják őket. Kiválóan szerepelnek a különböző kutyasportokban is.

Standard leírás FCI No.111e

Általános megjelenés: Arányos, kiegyensúlyozott alkatú, élénk, erőteljes kutya.

Fej és koponya: Arányos a szemek között élesen körülhatárolt, a koponya széles, de nem durva. A pofa erőteljes széles és mély. Az orrhegytől a stopig ill. a stoptól a nyakszirtig terjedő rész hossza nagyjából megegyezik. Az orrtükör fekete.

Szemek: Sötétbarnák, távolülők, a szemhéjak sötétek.

Száj: Az állkapocs erős, szabályos és teljes fogazat ollós harapással.

Nyak: Megfelelő hosszúságú, bőrredő ill. toka nélküli, izmos.

Elülső végtag: A mellső lábak egyenesek, kellően szilárd csontozattal, a vállak hátrafelé lejtenek, a lapocka és a felkar hossza egyenlő. A könyökök a testhez záródnak.

Test: Arányos, a martól a csípőig rövid, a mellkas mély. A hátvonal egyenes.

Hátulsó rész: Az ágyék és a lábak izmosak, a hátulsó szögelés kifejezett. A lábközép viszonylag rövid, a csánkok a földhöz közel vannak. A lábközép hátulról nézve egyenes.

Mancsok: Kerekek, zártak, az ujjak boltozatosak.

Farok: A hát vonalában tűzött és hordott, csánkig ér.

Mozgás: Erőteljes, lendületes. Egyenes vonalban lévő, szabályos elöl és hátul.

Szőrzet: Sima vagy hullámos. A zászlószőr megfelelő hosszúságú. Az aljszőrzet sűrű, tömör, víztaszító.

Szín: Az arany és krém minden árnyalata, se vörös, se mahagóni. 

Méret: Marmagasság kanoknál 56-61cm, szukáknál 51-56 cm.